Ски писти върху 4000 хектара в Пирин

Кметовете на 10 общини от района на Рила и Пирин предлагат законодателни промени, които да позволят изграждането на нови спортни и туристически обекти върху 10% от територията на национални и природни паркове. Площта на национален парк "Пирин" е 40 000 ха, а в момента спортни съоръжения могат да се изграждат върху около 2% от нея. Промяната ще създаде правна възможност за застрояването на 4000 ха от парка, което е 40 пъти повече в сравнение със настоящата ски зона Банско (100 ха по документи).

Идеята е развита в писмо от 12 септември 2013 г. до парламента и правителството на Пламен Орешарски. Заради икономическата криза и липсата на инвестиции хората от региона "живеят на границата на оцеляването", пише в писмото. "За нас категорично е ясно, че единствената възможна алтернатива е незабавно премахване на всички нормативни пречки пред развитието на целогодишен планински туризъм", се казва в писмото на Самоков, Долна баня, Кюстендил, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево, Банско и Разлог.

Квота за застрояване

Спешните мерки според кметовете включват промени в Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, които да позволят изграждане на нови спортни и туристически съоръжения върху 10% от защитените територии. Проектите ще се подлагат на екооценки и оценки за съвместимост, както и на обществено обсъждане, обясни кметът на Банско Георги Икономов (ГЕРБ) пред "Капитал Daily". Не е задължително цялата площ от 10% да се усвоява, процентът е сходен с този в други европейски държави и е максималният обхват, необходим за развитието на ски зона Пирин, включваща курортите Банско, Добринище и Разлог, обясни Икономов. Той каза още, че писмото е свързано с дискусията за нов или актуализацията на съществуващия план за управление на "Пирин", за който настояват община Банско и концесионерът "Юлен" АД.

"Подобно искане показва явно непознаване на националното и европейско законодателство, което не само не допуска съществуването на подобни квоти, но и самото им включване би довело до наказателни процедури спрямо България. Обръщаме внимание на кметовете, че за много по-малък процент увреждане на защитена зона "Калиакра" от "Натура 2000" в момента страната ни е изправена пред Европейския съд", се казва в становище на коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България". От сдружението призовават подписалите се кметове "да престанат да се доверяват на офшорни компании с неизвестен произход на средствата, които работят откровено против интересите на местните общности, за да не се стига до спиране на европейски или национални програми и субсидии за тези общини".

Нов опит за поправката "Витоша ски"

Кметовете на курортните градчета предлагат на управляващите още една спешна мярка – промяна в Закона за горите - "за ски пистите да не се изисква смяна на предназначението на терените. Т.е. трасетата да не се превръщат завинаги в урбанизирана територия", пише в писмото.
"Това е пореден опит за прокарване интересите на олигарсите в българското законодателство в противовес с обществените интереси. Това са същите интереси и опити за поправки, които взривиха общественото мнение и предизвикаха протестите на Орлов мост през 2012 г.", посочват от "За да остане природа". "Така ще се спестят разходи за бъдещия собственик на новоизградените ски зони, защото той няма да трябва да плаща местни данъци и такси", се казва в становището на коалицията, която настоява за проверка на Сметната палата в курортните общини заради съмнения, че услужливо пропуска събирането на данък сгради от пистите.

Подписаните кметове пък "препоръчват" на новото българско правителство "да не се поддава на натиска на шепа самозванци, самоопределили се като еколози и превърнали опазването на околната среда в свой доходоносен бизнес на гърба на почти 300 хил жители на планинските региони в страната". Цялото население на 10-те общини щяло да е много разочаровано, ако предложените мерки не се реализират или се забавят.