Конкурси като „Най-добър хотел в Банско” действат стимулиращо на бизнеса

Хотелите в курортния град Банско влизат в надпревара. Порталът на българските общини Kmeta.bg стартира от днес за втора поредна година конкурса "Най-добър хотел в Банско". Потърсихме за коментар председателя на БХРА – Благой Рагин, за да разберем как възприема бизнеса конкурси като нашия. Не пропуснахме да му зададем и още въпроси, а г-н Рагин, както винаги беше любезен да ни отговори и ни предостави любопитна информация.

Г-н Рагин, какво мислите за конкурса „Най-добър хотел в Банско”?

Това е много хубава инициатива. Тя действа стимулиращо на бизнеса. Във века на интернет тези награди и призове, колегите качват в сайтовете си, на билбордове, в дипляни с цел да си правят положителна реклама.

Биха ли могли тези отличия да послужат като ориентир на хората да изберат даден хотел?

Оказват влияние, особено на западните партньори, които са наясно, че няма как незаслужено някой хотел да се сдобие с такова отличие. Така че това оказва стимулиращ ефект върху хотелиери и ресторантьори като ги кара непрекъснато да вдигат качеството на обслужване в обектите си.

В края на сезона, какъв беше той?

В Банско той беше добър. Единственото, което сме си пожелали е втора кабинкова линия, която да облекчи трафика. Засега обаче имаме проблеми с нашите приятели еколозите по този въпрос … Иначе като цяло нещата се развиват добре.

Какъв сезон да очакваме през лято 2014 ?

Сега се мъчим да направим сезона в Банско целогодишен. За тази цел търсим контакти със страни от Обединените Арабски Емирства, където през лятото е много горещо. Поради тази причина те проявяват интерес към нас и най-вече към по-прохладни места, каквито са Банско, Пампорово и Боровец. Към момента имаме запитвания, и за това виждам необходимост от това да наблегнем на доброто представяне на курортите и да засилим тяхната реклама.

Банско, Боровец и Пампорово се приемат като зимни курорти. Какво трябва да се направи, за да започнат да се възприемат като целогодишни?

Най-важното е да акцентираме на три момента – маркетинг, реклама и подсигуряване на нискотарифни линии. Работим и по въпроса да намалим цените на самолетните билети. Ние сме предложили два-три варианта как това да се случи, с цел нашите линии да бъдат по-конкурентноспособни. Поискали сме още 1% да отива за външна реклама и да имаме линии до страните, които ни интересуват. Ако всичко това се случи летният сезон в планинските курорти може да се развие.

Ще ви припомня и един интересен факт. Преди години Банско, който тогава се е казвал Чамкория се е развивал като летен курорт, ходи ли са на реките, на чист въздух. Така е бил над 50 години. Така че нищо ново под слънцето не сме измислили.

Очакват ли се повишение на цените в Банско?

Не, сега проблемът ни е да удължим зимния сезон и да помогнем на летния. Ако успеем да задържим нещата до края на март ще бъде добре както за нас, така и за работещите в хотелите.

От къде имахме най-много гости през изминаващия сезон?

Тази година най-голям интерес към Банско има от Турция, Англия, Русия, Македония, Сърбия, България. Но определено най-голям ръст се наблюдава на турския пазар.

 

Гласувайте за любимия си хотел в Банско на www.besthotel.kmeta.bg
Избрани сайтове Банско

  • USB-Travel - Хотели в България. Туристическа агенция и туроператор ЮСБ-Травел. Он-лайн хотелски резервации. Организирани почивки, екскурзии, пътувания из българ ...

  • Най-актуални страници Банско

  • Ботев (Враца) разби елитен сръбски тим

  • Einstein house & SPA - най-новият хотел в Огняново Начало

  • Ботев /Враца/ победи Славия с 4:2